top of page
a raging rapid in finnish wilderness during the nightless night at lapland during summer p

                Lohen Perhokalastuksesta

Lohenkalastus on perhokalastuksessa hankalin muoto, lohen oikukkaan käyttäytymisen vuoksi. Jokeen noustessaan se ei syö mitään vaan ainoastaan nousee kutupaikalleen suorittamaan elämäntehtäväänsä. Kuitenkin jos onnistuu ärsyttämään lohta tarpeeksi, on mahdollisuus sen kiinni käymiseen. Valikoimastamme löydät oikeat perhot tuomaan muistoja jotka säilyvät pitkään​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Perhokalastus, Tornionjoki, lohenkalastus

Alkukesä ja kirkkaiden nousukalojen aika on mahdollisesti parhainta aikaa vanhojen kojamoiden pyyntiin. Kun alkukesän ensimmäiset suuret mammalohet nousevat jokeen, ovat mahdollisuudet suurloheen kaikkein parhaat

Alkukesän pikkupakkasaamut pohjoisessa ja yön yli kalastamisen jälkeen, on saalin saaminen luonnollisesti kova savutus, josta voi taputtaa itseään selkään.

 

Perhokalastus, Tornionjoki, lohenkalastus

Mutta entäpä perhon valinta. Mitä lohelle tällaisena aikana täytyisi tarjota. Perhoja on varmasti moneen kokoon ja malliin pakissa, mutta mitä sitoisi siiman päähän. Alkukesästä kylmän veden aikaan, ovat suuret perhot kova sana. Kun perhosta löytyy kirkkaita värejä (mm keltaisen ja vihreän sekoitusta) on saalis jo käsien ulottuvilla. Meidän valikoimista suosituksena alkukesälle ovat Vivien, Blue winged cascade, sekä Fast eddie.

Keskikesän lohenpyyntiin tärkeä muistettava asia on perhojen pienentäminen. Vesien lämmetessä on perhokokoa pienennettävä merkittävästi. Lohen syönti heikkenee eikä se syö suuria perhoja. Myös soutajat yleensä vaihtaa aseensa vaapuista yksihaaraisiin perhoihin. Joita myös löytyy valikoimastamme. Mutta perinteisten perhokalastajien on järkevämpää käyttää sääntöjen sallien kaksi ja jopa kolmihaaraista koukkua. Eikä tarkoituksena ole rikkoa lakia, vaan saada perho syvemmälle. Lohi ottaa lähes aina pohjasta. Jos lohen saamisen kanssa tahtoo olla ongelmia, yrittämisen arvoinen kikka on vaihtaa pintaperhokalastukseen. Erityisesti todella lämpimän veden aikaan, erilaiset hitsaajat ja muut suurehkot pinturit voivat olla lohen viimeisiä maistiaisia. On siis syytä varustautua myös näillä tulevalle perhostelureissulle. 

Keskikesän pyyntiin kannattaa varustautua perhoilla, joissa on alkukesän perhoihin verrattuna tummempia värejä. Musta punainen ja muut syvät värit voivat olla niitä, joihin lohi päättää käydä kiinni. Mutta kuten lohenpyynnissä tahtoo olla, mikään ei ole varmaa. Siispä älä tuhlaa liikaa aikaa samaan perhoon, vaan vaihtele erinäköisiin ja mallisiin perhoihin. Näin saaliin saaminen on entistä varmempaa. Toki kikkakakkosten noudattaminen ei varmasti huono taktiikka ole, mikäli ei tiedä mitä siiman päähän sitoisi.

Perhokalastus, Tornionjoki, lohenkalastus

Loppukesästä kelien jälleen viilenetessä sekä lohien asettuessa paikoilleen, alkaa iskupisteiden merkitys nousemaan. Valikoimasta tähän parhaaksi esimerkiksi nousee liikennevalot -perho. Sen muuten musta väri mutta kolme kirkasta iskupistettä taatusti rasittavat lohta tarpeeksi sen hyökkäykseksi. 

Perhokalastus, Tornionjoki, lohenkalastus

Lohen perhokalastus ei ole helppoa ja se vaatii pitkäjänteisyyttä sekä luovuutta. Myöhemmin kokemuksen karttuessa alkaa saalismäärät luonnollisesti kasvamaan, mutta siihen tarvitset aikaa ja välineitä. On kunnia myös meille, mikäli perhomme eteen sattuu lohi, joka tulee sen matkassa rantaan asti. Siispä meidän tehtävämme perhottomalla on tehdä mahdollisimman laadukkaita ja monipuolisia perhoja -sinun saaliisi takaamiseksi.

bottom of page